Πως οδηγήθηκε η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης;

Πως οδηγήθηκε η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης;

Μην ξεχνάμε πως ξεκίνησαν όλα αυτά. Η έκρηξη του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Μαρί και η έκθεση των ιδιωτικών τραπεζών στα Ελληνικά Ομόλογα αύξησαν αμέσως το έλλειμμα κατά περίπου 4 Δις ΕΥΡΩ. Στη συνέχεια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί άρχισαν να εμφανίζουν εκτιμήσεις για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και να σπέρνουν τον πανικό που είχε ως φυσικό επακόλουθο να αρχίσουν ν’ αυξάνονται ραγδαία τα Spread στα Κυπριακά Ομόλογα και παράλληλα να υποβαθμίζεται η κυπριακή οικονομία από τους διεθνής οίκους και να δυσχεραίνει συνεχώς η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου.

Όλα αυτά, έφεραν την κάθετη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του νησιού από τις διεθνής αγορές σε απαγορευτικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η Κύπρος να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΤΡΟΙΚΑ).

Για να μπορέσει η Κύπρος να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης των τριών (ΤΡΟΙΚΑ), η Κύπρος θα έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία και υπογραφή μνημονίου για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν και να δεσμευτεί.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του λαού που προκλήθηκαν με τις ανακοινώσεις των μέτρων λιτότητας, το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε τους όρους του μνημονίου και η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί ακάθεκτα στο να υπογράψει το μνημόνιο.

Το μεσοπρόθεσμο, προβλέπει μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών και αύξησης των εξόδων. Περιορίζονται μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες και προτείνονται νέα φορολογικά μέτρα. Επίσης επιτάσσεται να ελεγθούν οι καταθέσεις και η νομιμότητα αυτών και μάλιστα προτάθηκε ο έλεγχος να διεκπεραιωθεί από ιδιωτική εταιρεία, πράγμα πρωτάκουστο που δεν έχει ξανά γίνει. Παράλληλα προτείνονται επιτακτικά οι αποκρατικοποιήσεις υγιών οργανισμών όπως η CYTA και η ΑΗΚ κτλ. Την ίδια στιγμή, απορροφάται η Λαϊκή τράπεζα από το Κράτος και έτσι οι κρατικές επισφάλειες αυξάνονται.

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οδηγούν σε απόγνωση πολλούς από τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.

Κατέστη στην πορεία σαφές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό φέρει το νησί εκτός στόχων και αποφασίστηκε η ειδική επιτήρηση του τραπεζικού συστήματος από εξωτερικούς ελεγκτές.

Είναι καθαρό ότι η χώρα οδηγείται σε οικονομικοπολιτικό αδιέξοδο.

This entry was posted in Ερωτήσεις - Απαντήσεις. Bookmark the permalink.