Είναι πρόδηλη πια η αποτυχημένη στρατηγική του ΔΝΤ. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; Πως κατέληξε η Κυπριακή Κυβέρνηση να καταφύγει σε τέτοια λύση;

Είναι πρόδηλη πια η αποτυχημένη στρατηγική του ΔΝΤ. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; Πως κατέληξε η Κυπριακή Κυβέρνηση να καταφύγει σε τέτοια λύση;

Η Καταστροφική πολιτική του ΔΝΤ επικυρώθηκε πλέον και από τους ιδίους. Ο οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσιαρντ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, ομολόγησε ότι η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ πολιτική που εφαρμόστηκε ως πείραμα στην Ελλάδα ήταν ΛΑΘΟΣ! Βέβαια, τέτοια λάθη, θα πρέπει κανείς να τα μετρήσει πολύ προσεκτικά και να αποδώσει ευθύνες.

Μοιάζει με παράδειγμα ασθενούς που μπήκε για επείγοντα στο χειρουργείο και ο γιατρός, δεν είχε πάρει καμία προφύλαξη, δεν είχε βάλει το κατάλληλο φάρμακο για τον πόνο στον ασθενή, δεν είχε τα εργαλεία τα σωστά για να προβεί στην επέμβαση που χρειαζόταν μεγάλη δεξιοτεχνία και ακρίβεια και το χειρότερο δεν είχε ούτε καν πείρα στο πώς να επουλώσει τις πληγές που θα άνοιγε από τιη δική του επέμβαση. Και έτσι ο ασθενής κοντεύει να πεθάνει από την αιμορραγία και μόνο…

Δεν υπήρχε καμία μελέτη επιπτώσεων και σύστημα επουλώσεων, επαναφοράς και επανόρθωσης, δεν υπήρχε κανένα πλάνο ανασυγκρότησης και δεν έγινε καμία μελετημένη επέμβαση παραμόνο έγιναν άστοχες, επιπόλαιες και κακουργηματικές κινήσεις, με ανέφικτους στόχους προς υλοποίηση που είχαν μόνο σίγουρο αποτέλεσμα την ολική καταστροφή.

Η Washington Post, έχει σαν τίτλο: An amazing “Mea Culpa” from the IMF’’s Chief economist on austerity. Και ο λόγος που επέτυχε παταγωδώς η δική τους φόρμουλα όπως παραδέχονται:

“The fund blew its forecasts for Greece and other European economies, because it did not fully understand how government austerity efforts would undermine economic growth!” Δηλαδή, σήμερα μετά από 3 χρόνια παραδέχονται ότι τα μέτρα λυτότητας που είχαν επιβάλει ήταν λάθος.. Και τι θα πουν? Ότι ήταν λάθος?

Ίσως και αυτή ακόμα η αποδοχή να εμπεριέχει και χειρότερα αποτελέσματα και αυτός ο τρόπος είναι για να δοθεί απλά λίγο αίμα στους πεινασμένους για εκδίκηση αλλά δεν θα παρουσιάσει τα πραγματικά δεδομένα. Φτάνει μόνο κανείς να μελετήσει με απλή λογική τους αριθμούς. Τα μαθηματικά δεν ψεύδονται!

Σκεφτείτε την εξίσωση FIBONACCI και την προοδευτική κατασκευή του Κοχλία. Κάτι τέτοιο συνέβηκε και εδώ!

Και για όλα φταίει ο «Πολλαπλασιαστής» (Multipliers) όπως ονόμασαν το δείκτη που δείχνει πόσο πέφτει η Ανάπτυξη και κατ’ επέκταση το ΑΕΠ όταν συρρικνώνονται οι Δημόσιες Δαπάνες ή/ και αυξάνεται η φορολογία! Χρησιμοποιήθηκε ο κανόνας αυτός σαν βάση (The rule of thump) στους υπολογισμούς.

Ο βασικός κανόνας από παλαιότερα σαν μέτρο σύγκρισης, ήταν ότι εάν μειωνόντουσαν οι Δαπάνες (περικοπές κτλ) κατά 1 %, ή αυξηθεί και η φορολογία κατά 1 %, τότε η Ανάπτυξη πέφτει κατά 0.5 %.

Έτσι, το 0.5 %, μετά τον παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε σημείο αναφοράς όταν υπολογιζόντουσαν οι επιπτώσεις και ο χρόνος ανάκαμψης και χρησιμοποιήθηκε ως ο «Πολλαπλασιαστής» – δηλ η σταθερά για τους υπολογισμούς στο τι μείωση θα επιφέρουν τα μέτρα που επιβάλλουν σε μια χώρα.

Αυτόν τον «Πολλαπλασιαστή» εφήρμοσαν τυφλά και στην Ελλάδα, όταν όμως μάλιστα τον Οκτώβριο του 2012 στον τύπο ανακοίνωσαν σε έκθεσή τους ότι οι πολλαπλασιαστές διαμορφώνονται τελικά από 0.9 έως και 1.7! Άρα διπλάσιο και τριπλάσιο από τον αρχικό Πολλαπλασιαστή που είχαν σαν κανόνα!

Με απλά δεδομένα:

Σε κάθε 1 Ευρώ που κόβουν σε μισθούς και συντάξεις, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 1.7 Ε, αυξάνοντας έτσι το κενό μεταξύ ΑΕΠ και χρέους κατά 0.7 Ε ανά 1 Ευρώ! Άρα τα αιματηρά μέτρα που επεβλήθησαν στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, μόνο εξυγίανση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έφεραν! Και εάν προσέξει κανείς το ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2008 ήταν 112.9 % και το 2013 έφτασε στο 189.1 % με απότομη κάθετη αλλαγή από το 2009 μέχρι σήμερα! Και έτσι, ενώ έγιναν όλες οι «διορθωτικές κινήσεις» δημιουργήθηκε η τεράστια μαύρη τρύπα των 305 εκ. ΕΥΡΩ και το έλλειμμα ανέρχεται ήδη στο 7 % για το μήνα Ιανουάριο 2013 και καλπάζει προς το ανήφορο!

Συγκεκριμένα:

Το χρέος από το 2008 αυξήθηκε κατά 83 Δις έως το 2013, παρά τα μέρα περικοπών. Το ΑΕΠ από το 2008 μειώθηκε κατά 50 Δις ως το 2013. Και αν προσθέσω και το ποσοστό που έχασε από την αύξηση θα προστεθούν ακόμα 20 Δις, δηλ σύνολο 70 Δις! Συνεπώς η απόσταση ΑΕΠ – Χρέους έχει αυξηθεί κατά 133 Δις Ε, από το 30 Δις που ήταν το 2008! Το χρέος τελικά υπερδιογκώθηκε σε ποσοστό του 189,1 % του ΑΕΠ για το 2013! Η εκτιμώμενη συνολική διαφορά χρέους – ΑΕΠ από το 2008 μέχρι το 2013 θα ανέλθει στα 163 Δις!

Δηλαδή ενταχθήκαμε για να σωθούμε και αντί γι’ αυτό καταφέραμε να εκτινάξουν το χρέος από το 2008 στο 2013 στο 190 %. Παράλληλα η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 26.8 % (όσο έχει καταχωρηθεί αλλά η πραγματικότητα μπορεί να φτάνει πέραν του 60 %)! Και αν δούμε τον πραγματικό πολλαπλασιαστή πως εξελίχθηκε, τα στοιχεία είναι τρομακτικά!

Το 2009-2010 ο πολλαπλασιαστής ήταν 0,720

  • Το 2010-2011 ο πολλαπλασιαστής ήταν 3,366
  • Το 2011-2012 ο πολλαπλασιαστής ήταν 2,135
  • Το 2012-2013 ο πολλαπλασιαστής ήταν 3,184

Επομένως ο μέσος όρος στην Ελλάδα, είναι 2,35, το οποίο είναι σχεδόν 5 φορές πάνω από το υπολογισμένο! Και αυτό εξελίσσεται σε βόμβα μεγατόνων.

Αυτά τα στοιχεία που ανέφερα πιο πριν, όταν εφαρμοστούν παρόμοια στην Κύπρο, το νησί μας που είναι μικρό και δεν έχει καν ίδιους πόρους έστω σθεναρής αυτοσυντήρησης διότι δεν παράγει καν τα βασικά αγαθά τροφής, μπορεί κανείς να καταλάβει σε πόσο σύντομο διάστημα θα ρουφήξει τα πάντα η μαύρη τρύπα, πως θα αυξηθούν οι φόροι, πως θα μειωθούν οι συντάξεις, πως θα αυξηθεί η ανεργία, πως θα μετακινηθούν οι καταθέσεις κτλ.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, πως οι αρχηγοί, αλλά και ο απλός ο κόσμος δέχεται όλες αυτές τις εγκληματικές ενέργειες εις βάρος του, χωρίς να το πολεμάει.

This entry was posted in Ερωτήσεις - Απαντήσεις. Bookmark the permalink.